socratische dialoog - wandelcoaching
voor_wie

socratische dialoog

Socratisch Gesprek

Socrates liep in de vierde eeuw voor Christus over de markt in Athene en stelde vragen, vanuit het idee: hoe weten wij wat wij weten? Vragen die aanzetten tot dieper nadenken, over ons handelen, onze ideeën en overtuigingen. In de huidige tijd op Socratische wijze met elkaar in gesprek gaan, is op een onderzoekende manier, nieuwsgierig en aandachtig, je eigen gedachten helder zien te krijgen. Het onderscheidt zich van andere gespreksvormen, doordat er niets hoeft opgelost te worden, er staan geen meningen tegenover elkaar en een oordeel wordt opgeschort. Het denken ontwikkelt zich verder in het gesprek. Een persoonlijke ervaring vormt het uitgangspunt voor het onderzoeken van een kwestie die een vraag oproept. Het onderwerp kan vooraf zijn bepaald, bijvoorbeeld  verantwoordelijkheid, vrijheid of kwetsbaarheid, of komt voort uit de groep deelnemers. Het gesprek verloopt volgens bepaalde stappen waarin gezamenlijk al vragend de weg naar dieper liggende ideeën en overtuigingen wordt gevolgd.

Het is een oefening in denken, in luisteren en vragen stellen, in verwondering en geduld hebben. Dit alles in een vertrouwelijke sfeer en een rustig tempo. Wanneer krijg je dat nog? Misschien brengt het je tot andere inzichten, en overdenk je die bij het naar huis gaan, want het denken stopt nooit.

 

Socratische dialoog in organisaties

Er zijn meerdere vormen van het Socratisch gesprek die zeer geschikt zijn voor organisaties of teams, om  kwesties te verhelderen en/of te duiden.

Deze kunnen op verzoek worden aangevraagd en op maat verzorgd worden voor de betreffende kwestie.