de kunst van leven

Je kiest voor een gelukkiger leven!

Levenskunst is misschien wel de vaardigheid om te accepteren wie en waar je bent in je leven. Als je hier een helder en realistisch beeld van hebt, kun je die keuzes maken en beslissingen nemen die voor jou authentiek en waarachtig zijn, die passen bij je natuur en je levensfase.

We kennen allemaal de periodes van het ‘geleefd worden’, waarin je je wellicht afvraagt: wil ik dit eigenlijk wel? Zoals het dertigers dilemma: heb ik de juiste keuzes gemaakt? Of de midlife crisis met de prangende vraag: zit ik nog op het goede spoor? Ook de combinatie van zorg voor de kinderen en zorg voor de ouders kan veel van je vergen. Je kunt zo in beslag genomen worden door alles wat ‘moet’, dat je geen ruimte voelt om het anders aan te pakken. Of gestrest raken doordat dingen niet gaan zoals je het had verwacht of bedacht. Ook onverwachte gebeurtenissen met een grote impact, zoals een ontslag of het overlijden van een dierbare, kunnen je danig uit je evenwicht brengen. Het is dan niet altijd vanzelfsprekend dat je weet wat je te doen staat.

Sta even stil bij het leven.

Het belangrijkste is dat je aandacht geeft aan je vragen en twijfels: waarom gaat het niet zoals je wilt? Wat heb je nodig om hier iets aan te veranderen? Neem de tijd om met compassie je eigen gedrag en keuzes te onderzoeken. Deze  zelfreflectie kan verhelderend zijn, maar ook confronterend. Er is dan moed nodig om de consequenties onder ogen te zien: accepteren en loslaten wat niet te veranderen is of aanpakken wat je dwars zit. Soms moet er iets opgeruimd worden, om te kunnen ontdekken wat werkelijk van belang is. Of er moet nog iets verwerkt worden, zoals verdriet of boosheid over gebeurtenissen uit het verleden. Het zijn de stappen in het proces van verandering die nodig zijn om uiteindelijk weer het vertrouwen en de kracht te krijgen om je eigen richting te gaan. Je neemt verantwoordelijkheid voor je leven.

Zet de eerste stap en neem contact op voor een gratis kennismakingswandeling. Hierin ervaar je hoe het werkt en beslis je over de volgende stap, een coachtraject of een dagdeel van reflectie.